Weboldal karbantartás szükséges vagy elkerülhető kiadás?

Weboldal karbantartás szükséges vagy elkerülhető

A mostani cikkünkben arra próbálunk választ keresni, hogy szükséges-e egyáltalán a weboldal karbantartás. Mi célt szolgál és miért kell elvégezni időközönként

Fontos a cikk elején leszögezni, hogy most a WordPress alapú weboldal karbantartást vesszük górcső alá, nem technikai útmutató. A karbantartás más rendszerekben készített weboldalnál is fontos.

A weblap biztonsága


Az egyik legfontosabb oka, miért egy weboldalt állandóan karban kell tartani az a biztonság. Miért is fontos egy WordPress alapú weboldal biztonsága? Egy weboldal készítése mindig pénzbe és időbe kerül. Nincs annál bosszantóbb mint ha a munkánkat feltörik és tönkre teszik, ellopják az adatokat, illetve elérhetetlenné tesz weboldalunkat. A korábban befektetett munka, idő és pénz mind odaveszik.

Egy feltört weboldal nem túl bizalomgerjesztő a látogatók számára illetve a Google se szereti, az ilyen weboldalakat. Ha webshopunk van, akkor nem csak a mi adatink lehetnek ilyen esetben veszélyben, hanem a vásárlóink adatai is. A látogatók nem szívesen vásárolnak, olyan webshopban amit korábban feltörtek. Ön megadná egy olyan webshopnak az adatait amit korábban feltörtek? Gondolom nem, ezért érdemes oda figyelni, hogy állandóan karban legyen tartva weblapja.

Ne várja meg amíg beüt a baj, előzze meg, hogy feltörjék weblapját, a megfelelő karbantartási intézkedésekkel sok bajtól megóvhatjuk magunkat és pénztárcánkat.

A weblap karbantartás szükséges rossz, vagy hasznos dolog?

Néhány weboldal tulajdonos úgy gondolja, hogy a weblap karbantartás egy szükséges rossz és fölösleges kiadás.

Pedig az állandóan karbantartott weblappal sok kellemetlenségtől megtudjuk óvni magunkat. Folyamatosan frissített rendszerrel (WordPress), kiegészítőkkel és a sablonnal, weboldalunkat megvédhetjük a támadásokkal szemben.

Ha viszont nem frissítjük a weboldalunk összetevőit, akkor komoly problémákkal szembesülhetünk. Egy támadás során, az egyik legkomolyabb probléma, hogy nem lesz elérhető a honlap. Ha rendszeresen karban tartja a weboldalát, akkor sok fejfájástól és felesleges kiadásoktól óvhatja meg magát.

A weboldal karbantartás több dologból áll, az egyik a korábban említett frissítések beiktatása. A másik pedig a látogatók számára is jobban észrevehető frissítések, ezek pedig az állandó új tartalmak. Nem csak a látogatóknak fontos, hogy új tartalmak legyenek egy weboldalon, hanem a Google is szereti az állandóan frissülő weboldalakat. Ezért a keresőoptimalizálás szempontjából is fontos az állandó karbantartása egy weboldalnak.

Ne akarj sok lépcsőt ugrani egyszerre, weboldal karbantartásnál se

Fontos megemlíteni, hogy ha nincs állandóan karbantartva egy WordPress alapú weboldal, akkor egy idő után érdemesebb egy új weboldalt készíteni. Röviden kifejtem miért is van így.

Ahogy telik az idő úgy egyre több és hasznosabb frissítése jelenik meg a CMS rendszerünkhöz és a kiegészítőkhöz. Ezzel alapvetően nincs is baj, sőt helyes is, hogy a rendszerek készítői folyamatosan frissítik az általuk készített programokat.

A baj ott szokott kezdődni egy nem frissített rendszernél, hogy amikor szeretnénk frissíteni akár több verzió számot is kellene ugrani. Ez általában egy régi rendszernél nem javasolt sőt elkerülendő, mert nagyobb bajt csinálunk, mint hasznot. A több verziószámos frissítések kerülendők, mert általában a weboldal teljes összeomlását eredményezik. Akár több összetevő nem lesz kompatibilis az új rendszerrel.

Lehet hogy ez egy kicsit soknak tűnik így első olvasatra, de nézzünk egy példát: jelenleg a WordPress az 5.9-es verziószámnál jár, egy frissíteni kívánt weboldal pedig mondjuk az 1.8-as verziónál jár, akkor 4 lépcsőt kellene egyszerre megugrani, hát ez még embereknek is elég nagy feladat 🙂

A régi rendszerek tele vannak olyan hibákkal, amik megnyitják a kaput a hack-kerek előtt, ezért sokkal sérülékenyebb lesz a weboldalunk és könnyebben feltudják törni. A frissítések azért jönnek ki rendszeresen, mert a hibákat javítják és ezzel a hack-kerek munkáját nehezítik meg.

Mikor érdemes új weboldalt készíttetni?

Amennyiben a weboldala akár már évek óta nem volt frissítve érdemesebb új alapokon felépíteni azt. Készíttessen új weboldalt ebben az estben!

Tehát fontos, hogy a weboldalunkat működtető CMS rendszer, kiegészítők, sablonok mindig a legfrissebbek legyenek.

A karbantartás mellett, arra is figyelmet kell fordítani, hogy legyen állandó biztonsági mentés készítve a weblapjáról. Ez azért fontos, hogy ha beütne a baj és valamilyen oknál fogva összeomlana a weblap és ezért nem elérhető, akkor legyen mihez nyúlni egy esetleges helyreállítás végett.

Amennyiben nincs tisztában a weblapjának az összetevőinek a frissességéről, de szeretné megelőzni a nagyobb problémákat kérjen egyedi ajánlatot weboldal átvizsgálásra, illetve karbantartásra. Havi néhány ezer forint ráfordítással, akár több százezer forintot is megspórolhat weblapkarbantartással.

Amennyiben weboldal készítésen gondolkozik, de még nem tudja milyen típusú weboldalra van szüksége , olvassa el a Weboldal készítés, avagy milyen weblapom legyen című cikkünket.