Lábléc – minden amit ide kitehetek

A weboldal lábléc eleme a teljes oldal legalján elhelyezkedő terület. A láblécet footernek is szoktuk hívni, ez az angol megfeleljőe a magyar láblécnek a weboldal készítés területén. Ez a terület minden oldalon megtalálható egy website-on. 

A lábléc nagyon sokszor jelenik meg egy felhasználó, látogató számára, mégis sokszor kevés figyelmet kap a fejlesztés során, gyakran csak a copyright, vagy esetleg egy elérhetőség kerül fel a footerre (lábléc). Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy milyen elemekkel lehet feldobni a láblécet, hogy ne csak egy szükséges része legyen a weblapoknak. 

A cikkben a lábléc és a footer elnevezést felváltva használom.

Milyen kötelező elemek vannak?

Fontos, hogy a weblapod a GDPR szempontból megfeleljen a jogszabályoknak. A weboldal elkészítése még magában nem lesz GDPR kompatibilis, ehhez el kell készítened egy adatvédelmi és adatkezelési szabályt, amelyet minden esetben fel kell töltened a weboldalra.

Mivel ezt az információt minden oldalon fel kell tüntened ezért a legpraktikusabb megoldás, ha a láblécben helyezed el a linket amely a az adatkezelés irányelvekre mutat. A link mutathat egy PDF fájlra vagy akár csinálhatsz egy aloldalt az adatkezelésnek.

Továbbá ha webáruházat üzemeltetsz akkor a kötelező dokumentumok száma is megnő, ilyen például az ÁSZF, impresszum is. Ezeket is érdemes a footerben elhelyezni.

A lábléc minden oldalol ott van, ezért biztos hogy ezek az információk is elérhetők lesznek a weboldal teljes terjedelmében.

Van-e helye a logónak és a leírásnak a láblécben?

Mára már bevett szokás, hogy a láblécben a cég logóját és egy rövid leírást is megadunk a láblécben. A logó elhelyezésével feldobhatod a footert, de nem csak esztétikai szépséget tudsz elérni vele, hanem a látogatóban még jobban raktározódik a márkád, cég  arculati eleme a logó. A rövid leírással pedig a látogatót tájékoztathatod a weboldal (vállalkozás, blog stb.) céljáról, tevékenységéről. 

Kell-e linkeket megjeleníeni a láblécben?

lábléc

Erre a kérdésre a válasz egyszerűen az, hogy igen. És miért? 

A látogatók könnyebben tudnak navigálni a weboldalon, ha a láblécben is megjelennek a legfontosabb menüpontok. Lehet hogy úgy gondolod, hogy a footert csak azok fogják látni, akik le görgetnek a weboldal aljára. Ebben teljesen igazad van, de itt leszögezném, hogy aki eljut az oldal aljára, az biztos, hogy további információkra is kíváncsi lesz a weboldalon, ezért érdemes hasznos linkeket kihelyezni ide, akár kiemelt cikkekre vagy oldalalkra mutasson az. A főmenüt is érdemes ide kitenni.

Fontos lábléc elem: Jogi védettség

Itt a copyright kis ikonra (©) és a “minden jog fenntartva” szövegre kell gondolni. Biztos láttál már ilyet weboldalon. A megfelelő szimbólumok és dátum megadás apróságnak tűnhet, de a jogvédettség miatt érdemes ezeket is feltüntetni a láblécben.

Ha van olyan tartalom a weblapon ami újra felhasználható mások számára akkor a Creative Commons licenc-re szóló irányelveket is érdemes feltüntetni a footerben.

Közösségi média ikonok a láblécben 

Gyakran találkozhatunk a közösségi média ikonjaival egy weboldal különböző részein.

Gyakran igazítják a weboldal kinézetéhez az ikonokat, ezzel pedig egységes kinézetet szeretnének elérni. A közösségi ikonok megjelenítése a láblécben azért célszerű, mert így elérheted azt, hogy minden oldalon megjelenjenek azok. Ezek az ikonok a minden esetben a weboldal, vagy egy vállalkozás közösségi média profiljára mutatnak (facebook, instagram, youtube, pinterest, twitter stb.). 

Elérhetőségek megjelenítése a footerben

Az elérhetőségeket a látogatók gyakran a fejlécben vagy a láblécben keresik.

A lábléc (footer) elérhetőség része egy összetett felület lehet, több dolgot is tartalmazhat, de a lényeg hogy hasznos információk legyenek benne.

Nézzük miket érdemes ide beilleszteni.

A vállalkozás címe, telefonszáma, e-mail címét jelenítsük meg a láblécben. Érdemes ezeket az információkat linkkel ellátni, hogy interakcióba, kapcsolatba tudjon lépni a látogató a weboldal tulajdonosával. Tehát a cím nyissa meg a google térképet, a telefonszám kattintható legyen, ezzel egyből hívást tud kezdeményezni a felhasználó. Az e-mail cím is legyen kattintható, ha szeretnének üzenetet küldeni a weblap tulajdonosának, akkor nem kell megkeresni a kapcsolati oldalt, hanem már a footerben elhelyezett e-mail címre kattintva átkerülni a felhasználó által használt levelező programba, amelyben a címzett a megadott e-mail cím lesz.

Feliratkozás lehetőség, űrlapok

A mai világban az egyik legfontosabb a kapcsolattartás tekintetében, hogy adatbázist építs magadnak. Ezt a célodat pedig a footerben elhelyezett feliratkozó űrlapokkal lehet a legjobban megvalósítani. Ugyanis a lábléc minden oldalon ott lesz, így nagyobb eséllyel fognak feliratkozni a hírleveledre.  

Mobil alkalmazás linkek

Ha van olyan alkalmazás amely a weboldalhoz kapcsolódik, akkor érdemes ennek a linkjét is a láblécben elhelyezni, ezzel is néhány extra letöltésre tehetsz szert. 

Reszponzív lábléc

Amit még érdemes kiemelni, hogy a lábléc is legyen reszponzív, mert a látogatók nagy része valamielyen mobil eszközről fogja nézni a weboldaladat.

Képek forrása: templatepackforelementor.com

Forrás: wpguru