Domain név és a tárhely fontossága

Domain név és a tárhely fontossága

Miért probléma, ha ingyenes tárhelyem van és nincs saját domain címem?

Első körben vizsgáljuk meg röviden, hogy mi az a tárhely és mi az a domain név. A weboldal készítés során, minden esetben, mind a kettőre szükségünk lesz. A domain névre azért, mert ezen keresztül lesz elérhető az elkészített weblap, a tárhelyre pedig, azért van szükség, mert azon találhatók a weboldalunk megjelenéséért felelős fájlok.

Milyen az első benyomás?

Az első benyomás nagyon fontos egy vállalkozás honlapjánál, a látogatóknak nem biztos, hogy elsőre a profizmus fog az eszükbe jutni, ha találkoznak egy olyan weboldallal, amelyen reklámok vannak. (Most első körben a szolgáltatások weboldaláról beszélünk és nem blogról, vagy digitális újságról, ahol vannak reklámok.)

Gondoljunk csak bele, felkeressük egy adott szolgáltató weboldalát és az első, ami szembe jön velünk egy reklám lesz, adott esetben az is lehet, hogy pont egy konkurenciát fog nekünk ajánlani az adott reklám. Elgondolkozunk azon vajon az adott szolgáltatónak nincs éves szinten pénze arra, hogy tárhelyet béreljen. Ez tényleg nem a profizmusról szól. ÉS joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mennyire megbízható partnerünk lesz, ha még a saját vállalkozása felé is ennyire igénytelen.

Weboldal készítés során minden esetben érdemes tárhelyről gondoskodni. Én ebben is tudok segíteni Önnek, hogy ne kelljen az adminisztrációval értékes időt elvenni más értékes munkafolyamatoktól.

Mi a baj az ingyenes tárhelyekkel?

Az ingyenes tárhelyekkel alapvetően az a probléma, hogy korlátozzák a betöltési sebességet, a látogatók számát ezzel pedig a weboldalunk sebessége romlik. Sok esetben csak statikus weboldalakat tudunk ilyen tárhelyen futtatni. Ami még probléma, hogy teleszórják a weboldalunkat mindenféle reklámokkal, hogy fent tudják tartani számunkra az ingyenes szolgáltatást. Az ingyenes tárhelyekkel továbbá az is probléma lehet, hogy nincs meg a megfelelő support (támogatás), tehát ha valami baj van a weboldalunkkal, akkor nem biztos, hogy kapunk megfelelő megoldást a probléma kiküszöbölésére.

Tehát ha mindenképp profi megoldásban gondolkozunk, akkor érdemes tárhlyet bérelni a weboldalunknak, ezzel is megalapozva a vállalkozásunk sikerét.

Nincs saját domain? Miért probléma?

Abban az esetben, ha nem saját domain névvel rendelkezünk, hanem egy ingyenes szolgáltatást veszünk igénybe pl. wix.comwebnode.com vagy egyéb olyan szolgáltatást, amely biztosít a számunkra domain végződést nem dőlhetünk hátra a székünkben, mert sajnos fennáll a veszélye annak, hogy megszűnik az ingyenes szolgáltatás. Ebben az estben a kapott domain sem lesz elérhető, értelemszerűen a weboldalunk se.

Ezért érdemes saját domain nevet vásárolnunk, hogy a korábban említett szomorú esemény ne okozzon galibát vállalkozásunk weboldalának az „életében”. A domain név bérlés éves szinten 2-3000 Ft körül megúszható, tehát ha havi szintre lebontjuk ennek a költségét, akkor azt látjuk, hogy néhány száz forint havi kiadás. Lassan már kávét se kapunk ennyi pénzből.

A saját domaint is hozzá tudjuk kapcsolni egy ingyenes tárhelyhez, bár én ezt nem ajánlom, a korábban említett okok miatt. De ha mégis így tettünk volna korábban és az ingyenes szolgáltatás megszűnik, akkor nem lesz elérhető a weboldalunk. Ilyenkor át kell irányítanunk a domain nevünket egy másik tárhely szolgáltatóhoz és az általa biztosított tárhelyre kell felmásolnunk a biztonsági mentést weboldalunkról.

Amennyiben nem tudja, hogyan készítsen biztonsági mentést weblapjáról, vagy nem tudja, merre induljon el térhely és domain név keresés ügyében, keressen meg bizalommal az elérhetőségeimen és készségesen segítek Önnek!