A WordPress gyorsítása

Akinek van wordpress alapú honlapja, abban bizonyára felmerült a kérdés, hogyan lehet a gyorsítani a weblapot. A WordPress egy ügyes és jól összerakott tartalomkezelő rendszer, de sajnos előfordul, hogy belassul.

A lassulást általában a felhasználó oldalon kell érteni, mivel az admin felületnek sokkal több mindent kell kiszolgálnia, itt érthető a lassulás, de a weboldal látogatói nem szeretik, ha lassú egy weboldal. Ha nagyon lassan töltődik be az oldalunk, akkor sajnos a látogatók, könnyen elhagyhatják azt. A lassú weboldal a keresőkben sem eredményez jó helyezést.

WordPress gyorsítás egyszerűen néhány lépésben

Ha nagyon belassul a wordpress alapú weblapunk, nem kell megijedni van rá mód, hogy ezen az állapoton javítsunk. Van néhány lépés amivel a weboldalunk sebességén tudunk javítani. Bizonyos esetekben nem árthat szakértőt bevonni a karbantartásba. Illetve bizonyos esetekben a weboldal kinézetérét felelős sablon a hibás, sajnos a fizetős sablonok között is akad néhány, amely okozhatja a weboldal lassulását, ilyenkor a sablon cseréje is elegendő. Websablon cseréjét érdemes szakemberre bízni.

Vegyük át a WordPress gyorsítás lépéseit:

1: Cache plugin

A cache [ejtsd: kes] plugin vagy gyorsítótár bővítmény az egyes oldalakt eltárolja legenerált állapotban, így az egyes látogatásk során nem kell újra és újra legenerálnia a szervernek.

A WordPress alapú weboldalunk nagyon összetett is lehet, sok bővítmény illetve a sablon is rengetek kódot tartalmaz, ezért az egyes oldalak “elkészülése” sok időbe telhet. Ha a weboldalon nem használunk cache plugint, akkor minden egyes látogatónak meg kell várnia az oldal letöltődéseket. A cache plugint abban segít, hogy a lementett változatokat adja a látogatóknak.

Mindenképpen érdemes tehát egy ilyen bővítményt telepíteni, de csak akkor, ha már legalább napi párszáz látogatód van. Ez alatt egyszerűen nem lesz értelme a cache-elésnek. Sőt, lehet, hogy többet fog a végén dolgozni a szerver, mintha csak simán a WordPress szolgálná ki a látogatót.

A WordPress alapítójának csapata által fejlesztett WP Super Cache plugint javaslom, nagyon jól végzi a dolgát, illetve más bővítményekkel is jól használható együtt.

 

Egyetlen megjegyzés: telepítés és bekapcsolás után az Advanced » Cache timeout mezőben lévő összeget érdemes mindenképpen megemelni Ez azt mondja meg, hogy mennyi időnként (másodperc) frissítse a cache-elt oldalakat. A legtöbb WordPress honlap esetében a legtöbb aloldal szinte sosem frissül, ezért fölösleges az alap beállítást meghagyni (hiszen általában nincs 2 látogató egy aloldalon annyi idő alatt, és ismét csak rontjuk a sebességet ahelyett, hogy gyorsítanánk). Én vagy 86400 másodpercer (1 nap), vagy 604800 másodpercre (1 hét) szoktam ezt állítani.

2: Lassú plugin kiszűrése

Mivel minden WordPress alapú weboldal más és más ezért a bővítmények mennyisége is eltérő. Sajnos vannak olyan bővítmények amelyek belassítják weboldalunkat. A P3 plugin segítségével feltudjuk térképezni, hogy melyik bővítmény mennyire eszi az erőforrásainkat.

 

 

3: Média fájlok mérete

A weboldalunk egyik fő eleme a kép. Ha nem megfelelő méretben van feltöltve egy kép a weblapunkra, akkor az nagyban befolyásolja a weboldalunk betöltődését. A több megabyte-os képek nagyon lelassítják a weboldlaunkat, ezért érdemes megfelelő tömörítést használni, nem kell hogy nagyon nagy méretűek legyenek a képek. Érdemes átnézni a feltöltött képek méretét, ha túl nagy képeket sikerült feltölteni korábban, akkor azokat érdemes újra feltölteni lekicsinyített formában.

 

4: Adatbázis karbantartás

A weboldalunk egyik fő motorja az adatbázis, ebben tárolódnak a weboldal működéséhez szükséges információk. A weblapunk elkészítése során előfordulhat, hogy kikísérletezgetünk többféle plugin-nal  vagy sablonnal, ezek eltávolítása után bizony maradnak az adatbázisban fölösleges adatok. Ezek az adatok növelik az adatbázis méretét ami viszont befolyásolja a weblapunk betöltődést is. Az adatbázisban való turkálást nem érdemes szakavatatlan embernek végezni, mert akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk weboldalunkban.

 

 

Szólj hozzá!